Almalé készítése házilag

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Hozzávalók: 7 kg alma, 6 liter víz, 2 dkg citromsav, 11 teáskanál nátriumbenzoát, 1 kg méz. Elkészítése: Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat,

de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra, fel is kockázhatjuk, de nem, muszáj).

Adjuk hozzá a vizet, a ciromsavat és 1 teáskanál nátriumbenzoátot, majd alaposan keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel vagy törölközővel, és négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta alaposan kavarjuk meg. Szűrjük meg és mérjük meg az almalét (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozzá literenként 10 dkg mézet és 1 teáskanál nátriumbenzoátot (ez összesen 1 kg mézet és 10 teáskanál nátriumbenzoátot jelent).

 

Töltsük a levet jól kiforrázott (és lehűtött) üvegekbe (a lehűtésre azért van szükség, hogy a forróság ne károsítsa a méz hatóanyagait). Pont ezért az üvegek lezárása után nincs szükség utólagos "dunsztolásra" sem, a méz konzerváló hatása és a nátriumbenzoát együtt megvédik a levet az idő előtti megromlástól.

Ha gondosan és tisztán dolgoztunk, akkor hideg helyen, jól lezárva akár egy-két évig is eláll (egyébként nem fog, mert nagyon finom).

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók : Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes hagyma ,5 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál aprított zsázsa ,1/4 teáskanál aprított kakukkfű ,1/4 teáskanál aprított majoránna,

Bővebben...

Citromos bárányborda húsvétra!

Hozzávalók: személyenként 3 db csontos bárányborda-szelet, 1 dl olaj, 2 citrom, 1 mokkáskanál szárított szurokfű, 1 csokor petrezselyem, só, bors.

Bővebben...

A tavasz igazi nagy ünnepe a húsvét

A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a negyven napig tartó böjt. Innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

Bővebben...

Gyümölcsös comb, fűszeres vörösborral

Hozzávalók: 50 dkg comb, 1 narancs, 1 alma, 1 csésze levétől leszűrt, kimagozott meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 3 dkg mazsola, 0, 5 dl vörös bor, 0, 5 dl meggybefőttlé,

Bővebben...

Hamis túrógombóc recept

Hozzávalók: 6 dl savanyú tej vagy házi aludttej, 15 dkg búzadara, 2 tojás, 3 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 1 púpozott mokkáskanál só, a pirított morzsához 3 dkg vaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa.

Bővebben...

Juhtúrós rakott burgonya recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Bővebben...

Gombapaprikás galuskával

Gombapaprikás Hozzávalók:  40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl) tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi. A galuskához: hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evőkanál búzadara, 1 csomag kapor, evőkanálnyi zsiradék.

Bővebben...

Füstölt sajtos pulykamell gyömbérrel

 Íme egy igazi magyarosan elkészített pulykamell recept, amely laktató, mégis mindössze 40 perc alatt elkészíthető.

Bővebben...

Készítsünk saját szalámit!

Hozzávalók: 1 kg 75 dkg kövérkés sertéshús, 50 dkg szalonnabőrke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg őrölt fehér bors, 2 dkg édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfűbors, ízlés szerint só.

Bővebben...

Citromos gombasaláta

Bármilyen sült vagy hús mellé kínálhatjuk nyárra ezt a finom könnyű salátát.

Bővebben...

Barackos lepény

Itt a nyár a barackszezon, amelyhez most egy finom barackos sütemény receptet szeretnék kínálni!

Bővebben...

Banános muffin recept

Íme egy nagyon finom muffin recept, banánnal és finom kókusszal ízesítve.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Húsos rakott karalábé

Hozzávalók: 1,3 kg karalábé, 500 sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt.

Bővebben...

Almás-gombás rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg 

vaj,

2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 nagy savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

Gyors gombás pulykamell

Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 15 dkg gomba, 2 ek. étolaj, só, bors, petrezselyem.

Bővebben...