Almalé készítése házilag

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Hozzávalók: 7 kg alma, 6 liter víz, 2 dkg citromsav, 11 teáskanál nátriumbenzoát, 1 kg méz. Elkészítése: Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat,

de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra, fel is kockázhatjuk, de nem, muszáj).

Adjuk hozzá a vizet, a ciromsavat és 1 teáskanál nátriumbenzoátot, majd alaposan keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel vagy törölközővel, és négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta alaposan kavarjuk meg. Szűrjük meg és mérjük meg az almalét (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozzá literenként 10 dkg mézet és 1 teáskanál nátriumbenzoátot (ez összesen 1 kg mézet és 10 teáskanál nátriumbenzoátot jelent).

 

Töltsük a levet jól kiforrázott (és lehűtött) üvegekbe (a lehűtésre azért van szükség, hogy a forróság ne károsítsa a méz hatóanyagait). Pont ezért az üvegek lezárása után nincs szükség utólagos "dunsztolásra" sem, a méz konzerváló hatása és a nátriumbenzoát együtt megvédik a levet az idő előtti megromlástól.

Ha gondosan és tisztán dolgoztunk, akkor hideg helyen, jól lezárva akár egy-két évig is eláll (egyébként nem fog, mert nagyon finom).

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Fokhagymaleves recept

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Húsgombócleves Mexíkói módra

Bővebben...

Babgulyás recept gyorsítva

Bővebben...

Almamártás készítése

Bővebben...

Almamártás készítése

Bővebben...

Almamártás készítése

Bővebben...

Málnatorta sütés nélkül

Vásárlunk egy ötlapos száraz piskóta tortalapot. Felforralunk két és fél deci tejet, majd lassan - állandó kevergetés közben - beleszórunk három evőkanál búzadarát.

Bővebben...

Sajttal töltött paprika vacsorára

Bővebben...

Joghurtos uborkás csirkeleves

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 kisebb kígyóuborka, 2 dl kefir (vagy joghurt), 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt mustármag és koriander,

Bővebben...

Rozmaringos sajtos csirkesült

Bővebben...

Feketeerdő szelet

Hozzávalók : • Tészta 4 db tojás 4 púpos evőkanál porcukor 2 evőkanál liszt 1 cs. csokoládés puding 1/3 sütőpor • Krém 1 üveg meggybefőtt 2 cs. vaníliás puding 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor fahéj 2 dl tejszínhab .

Bővebben...

Whiskys muffin csak felnőttek részére!

Egy hétvégi baráti összejövetelen biztos nagy sikert arat majd az urak körében ez a finom és nagyon különleges whiskys muffin recept! Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Kairói rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 közepes, szeletekre vágott padlizsán, só, felkarikázva 1 nagy hagyma, 4 db vastag karikákra vágott krumpli, olaj a sütéshez, 3 karikára vágott paradicsom, 0,5 dl olaj, 0,5 kg kétszer átdarált hús, 1/4 tk. majoránna, 1/2 mk. őrölt fehér bors, 1 késhegynyi kakukkfű. Mártás: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tej, só, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Bővebben...

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Gombás áfonyalekváros tepsis hús

Hozzávalók személyenként: 2 vékony szelet tarja, 1 vékony szelet szalonna, hagymakarikák, paradicsomkarikák, paprikaszeletek, só, bors, kevés olaj, áfonyalekvár (esetleg sárgabaracklekvár, de ebből kicsit több kell), 5-7 dkg

vaj,

.

Bővebben...